تصویر نقاشی شده وبی کیفیت در آنزمان-از-شاه-رستم-اتابک-لر-در-حضور-شاه-اسماعیل-صفوی

اتابک شاه رستم 

اتابک   شاه رستم     ۸۷۳ الی ۹۲۰ ه.ق

شاه رستم فرزند شاه حسین نیز در دوره ای بسیار سرنوشت ساز برای تاریخ ایران ، در لر کوچک حکومت داشت ؛ دورۀ تسلط آق قویویونلوها بر مناطق شمالی و شرقی لر کوچک و روند ظهور قدرت سیاسی مشایخ صفوی و سپس تشکیل سلسلۀ صفوی ، متأسفانه بدلیل فقدان اطلاعات دربارۀ وضعیت سیاسی ، اجتماعی لرکوچک تا تشکیل حکومت صفوی در ایران ، ترسیم اوضاع آن جامعه در دورۀ مورد بحث امکان پذیر نیست . تنها پس از آنکه شاه اسماعیل صفوی سلسلۀ صفویه را بنیان گذاشت ، و در جریان تسخیر ایران زمین ، به حدود لرستان و خوزستان توجه نکرد ، مورخان برخی مسائل مربوط به درگیری او با حکام محلی آن نواحی را مطرح می کنند .

سکه عصر اتابکان کوچک

سکه عصر اتابکان کوچک

شاه اسماعیل صفوی تعیین تکلیف سیاسی حکمرانان لرستان و خوزستان را به هنگامی موکول کرد که امید آنان از جانب عثمانی ها قطع شود . در واقع در دورۀ تلاطم سیاسی اجتماعی در نیمۀ دوم قرن نهم در ایران ، بویژه بهنگام رقابت آق قویونلوها و عثمانی ، پیوسته یکی از اتابک های لرکوچک و سایر حکام خرد منطقه ، هوادار سیاست عثمانی ها بود . به همین دلیل آنان در ایام سخت سیاسی ، می توانستند به شیوه ای فرصت طلبانه ، موجودیت خود را حفظ کرده ، و به ایفای نقش مؤثرتری در معاملات سیاسی بپردازند . شاه اسماعیل با عنایت به این وضعیت ، ابتدا مسئلۀ لشکرکشی به بغداد و فتح آنرا در دستور کار قرار داد . این امر بدان معنا بود که آنان دیگر نمی توانند در تصمیم گیری و اتخاذ مواضع سیاسی خود روی کمک و حمایت عثمانی حساب کنند . شاه اسماعیل پس از فتح بغداد با سپاهیان خود راهی خوزستان شد . مهم ترین هدف وی تصفیۀ امور با مشعشعیان بود . «مزاوی : جاهای مختلف »

همزمان با طی مسیر بسوی هویزه (خوزستان) در حدود لرستان حسین بیک الله و بیرام بیک قرامانلو با ده هزار سپاهی مأموریت یافت به لرستان رفته و ملک رستم خان حاکم لرستان را به حضور شاه اسماعیل بیاورند . « اسکندر بیک :۳۵» علت اتخاذ چنین تصمیمی را برخی از مورخان چنین نوشته اند که درحین طی طریق شاه اسماعیل بسوی خوزستان ، به اطلاع وی رساندند که ملک رستم نیز به وفور تیغ و حشم و متانت مقام که قلل شامخه واقع است ، مغرور شده ، از طریق فرمانبرداری منحرف است . و از توجه به حضرت استنکاف می کند . «جنابدی : ۲۱۶» اما شاه رستم لر از حضور در درگاه شاه اسماعیل پرهیز کرد . به احتمال بسیار شاه اسماعیل در اثنای سفر خود به بغداد به نحوی از انحاء از ملک رستم خواسته بود که به حضور برسد ، اما پاسخ مناسب از سوی حاکم لرستان داده نشده بود . در نتیجه شاه اسماعیل سپاهی را مأمور لر کوچک کرد . « جنابدی :۲۱۶»

محدوده قلمرو اتابکان لرکوچک

محدوده قلمرو اتابکان لرکوچک

سپاه صفوی در جریان پیشروی خود بسوی لر کوچک اطلاع یافت ملک رستم لر با امرای تحت فرمان خود بسوی دامنۀ کوههای مرتفع عقب نشسته است . سپاه صفوی بناچار ناحیۀ کوهستانی مورد نظر را به محاصره درآورد و از این طریق شاه رستم را در وضعیت اضطرار قرار داد . سرانجام شاه رستم تسلیم شد . و با سپاه صفوی به شوشتر رفت . شاه اسماعیل در جریان ملاقاتش با شاه رستم دریافت که ، می تواند بعنوان حکمرانی مطیع و وفادار به وی اعتماد کند . « خواند میر: ۴۹۶» هر چند باید متذکر شد که شاه اسماعیل در اتخاذ این تصمیم ، جدای از شخصیت خاص شاه رستم ، به محدودیت های اعمال حاکمیت مستقیم حکومت مرکزی در منطقۀ لر کوچک و نیز حقوق سیاسی خاندان اتابک در حکمرانی بر آنجا ، و بویژه اطمینان از بی تأثیر بودن سیاست عثمانی ها درآن حدود ، واقف بود . شاه مدتی او را در اردو نگاه داشت و آنگاه حکومت لر کوچک را به وی تفویض نمود . « خواند میر : ۴۹۸، ۴۹۹- اسکندربیک: ۴۶۹ – غفاری ، جهان آرا : ۱۷۴- بدلیسی :۴۶- افوشته ای :۴۸۵» در واقع شاه رستم حق حکومت موروثی خود را به تأیید شاه اسماعیل رساند . و دورۀ جدیدی در حکومت اتابکان لر کوچک شروع شد که تا پایان حیات سیاسی آنان در دورۀ شاهوردی خان تداوم یافت .

تصویر نقاشی شده وبی کیفیت در آنزمان-از-شاه-رستم-اتابک-لر-در-حضور-شاه-اسماعیل-صفوی

تصویر نقاشی شده وبی کیفیت در آنزمان-از-شاه-رستم-اتابک-لر-در-حضور-شاه-اسماعیل-صفوی

شاه رستم تا سال ۹۲۰ ه.ق در لر کوچک به حکومتش ادامه داد . تنها در این سال بر اثر وقوع جنگ چالدران و شکست شاه اسماعیل ، از وی ذکری به میان می آید . سلطان سلیم پس از پیروزی در جنگ با ارسال نامه ای به حکمرانان نواحی مختلف و از جمله لر کوچک کوشید تأثیرات فکری و اجتماعی پیروزی خود را بیشتر کند . شاه رستم به گمان اینکه چون صفویان در نبرد با عثمانیان متحمل شکست شدند و دارای ضعف می باشند به نامه پاسخی نداد . دیگر اینکه کهولت شاه رستم مانع چنین اقدامی بود . وی در زمانی نزدیک به این ایام بدرود حیات گفت .

 

 

منابع :

غفاری قزوینی ، قاضی احمد ، تاریخ جهان آرا ، تهران ، ۱۳۳۴ شمسی

خواندمیر ، غیاث الدین ، تاریخ حبیب السیر ،به اهتمام محمد دبیر سیاقی ، تهران ۱۳۳۳ شمسی

جنابدی، میرزا بیک ، روضهالصفویه ، به اهتمام غلامرضا طباطبایی مجد ، تهران ، ۱۳۷۸شمسی

اسکندر بیک منشی ، تاریخ عالم آرای عباسی ، به کوشش ایرج افشار ، تهران ، ۱۳۵۰شمسی

افوشته ای ،محمود ، نقاوه الآثار فی ذکر الاخبار ، به اهتمام احسان اشراقی ، ۱۳۷۳ شمسی

مزاوی ، میشل ، پیدایش دولت صفوی ، ترجمۀ یعقوب آژند ، تهران ، ۱۳۶۵ شمسی

خلاصه شدۀ مبحث اتابکان لر ، تاریخ جامع ایران ، جلدنهم ، شهرام یوسفی فر

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

 

 

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *