فرورتیش گرته از روی نقش برجستۀ بهیستون از کتاب تاریخ ماد

فرورتیش ماد

فرورتیش

پرچم سلسله -مادها

پرچم سلسله -مادها

وی فرزند دیاکو دومین پادشاه ماد بود که همه اطلاعات مربوط به او از هرودوت نقل گردیده است . « پیرنیا ، تاریخ ایران باستان»  به گفنه هرودوت فرورتیش پسر دیااکو بود . وی همه قبایل ماد را متحد و به یک کشور تبدیل کرد . از شواهد چنین پیدا است که پس از مرگ دیااکو وی رهبری قبایل ماد را برعهده گرفت . Medved sksya    phraortes

دژ مادی در محل شهرک کنونی سیَلک از روی قرائن موجود ترسیم گردیده

دژ مادی در محل شهرک کنونی سیَلک از روی قرائن موجود ترسیم گردیده

برخی منابع براین باورند نام فرورتیش در خاندان دیااکو رایج نبوده و نام او را همان خشتریته می دانند وادعای هرودوت در مورد نام فرورتیش و نیز نام پدربزرگ او و نام دیاکو را رد می کنند . «دیاکونوف ،تاریخ ماد،ص۵۴۸» از میان فرزندان وی تنها نام هوخشتره در منابع آمده است که پس از پدر جانشین وی گردید و توانست یک سلطنت سراسری در ایران تشکیل دهد . «بیات، کلیات تاریخ ایران ص۳۳»

فرورتیش پس از اتحاد با سه قبیله که با پادشاهی سکاها و مناها متحد بودند به جنگ آشوریها شتافت و بطوریکه در اوایل ماه ایاز «آوریل،مه» لشکریانش توانستند به ایالت «کیشه سو» برسند و دژ اصلی آن ایالت را که به همین نام معروف بود محاصره کنند . دراین رویداد کیمری ها و افراد «مامی تیا شو» هم متحد فرورتیش شدند.

تپه-هگمتانه--قدمت-مادها-عکس-از-نادر-دایی--آرشیو-میراث-فرهنگی-کشور

تپه-هگمتانه–قدمت-مادها-عکس-از-نادر-دایی–آرشیو-میراث-فرهنگی-کشور

در این جنگ آشور تمام سرزمین ما بجز راموآ و پارسوآ را از دست داد. « دیاکونوف تاریخ ماد ص ۲۴۸،۲۴۹،۲۵۰» درسال ۶۵۲ق.م شاباشوموکین برادر آشور پانی بال علیه وی قیام کرد و توانست متحدان زیادی را منجمله بابلیان ،کلدانیان ،آرامیان و عیلام را با خود متحد نماید . فرورتیش  نیز از این فرصت جهت حمله به آشور استفاده کرد.

سکونخا رهبر سکایان اسکیتها ماساگتها پیان قرن ششم ق .م نقش برجستۀ صخرۀ بیستون

سکونخا رهبر سکایان اسکیتها ماساگتها پیان قرن ششم ق .م نقش برجستۀ صخرۀ بیستون

«دیاکونوف ،تاریخ ماد ، ص ۲۶۴ » « زرین کوب ، تاریخ مردم ایران ،ص ۹۱»

باری فرورتیش در اتحاد با پارس ها و کیمری ها در سال ۶۵۳ ق.م با آشور وارد جنگ شد و به شهر نینوا پایتخت آشور حمله برد . اگر چه ظاهرا در اوایل پیروزیهایی کسب کرد، لیکن در نبردی دیگر کشته شد. «ص۲۷۸ Randa ;handbuch »

برخی از مورخین معتقدند علی رغم شکست فرورتیش از آشوریان این جنگ زمینه ساز جنگ دیگری شد که بعد از مدتی مادها آشور را تا مرحله سقوط پیش ببرند . «خدادادیان ،تاریخ ایران باستان ، ص۱۲۰»

فرورتیش از سال ۶۷۵ تا ۶۵۳ ق.م بمدت ۲۲ سال فرمانروایی کرد .

تصویر-مرد-مادی-از-کتاب-هنر-ایران-اثر-گیرشمن

تصویر-مرد-مادی-از-کتاب-هنر-ایران-اثر-گیرشمن

گیرشمن در کتاب ایران از آغاز تا اسلام آورده است :

پادشاه آشوردر سالنامه های خود به فتوحات خویش بر پادشاهان مقتدر ماد افتخار می کند .  اما حقیقت ساده تر از این است . اینان گروهی از رؤسای قابل اهمیت بودند که با موکب خود بر شهرهای متعدد ماد حکومت می کردند، که یکی از آنان دیاکو بود که او را نفی بلد کردند و قبیلۀ وی (بیت دیاکو) را برای حکومت بر دیگران فرا خواندند . در زمان سلطنت پسرش – که هرودوتوس او را به نام فرا ارتس می نامد ، اما نام وی خشتریته بود ؛ چنانکه در کتیبۀ داریوش در بیستون ذکر شده – کمال مطلوب دیاکو ، که عبارت از اتحاد ماد بود ، تحقق یافت .

فشار شدیدی که از طرف سارگن دوم بر ماد وارد می آمد ، به نظر می رسد که در زمان سلطنت جانشین وی سناخریب

(۷۰۵-۶۸۱ق.م) ترک شده باشد ، چه او در مواضع دیگر مشغول بود و با یک مدعی بابلی ، و باعیلام ، مصر و یهودیه می جنگید .

شاید این یکی از دلایلی باشد که قوای ایرانی را به اتحاد در گرد “خاندان دیاکو” و تحت قیادت پسر او – خشتریته – واداشته باشد . وی ابتدا حاکم یک شهر بود ، و بزودی به ریاست اتحادیه ای قوی منصوب گردید . او محققاً مردی ارجمند بود ، زیرا اسارهادن ، که جانشین سناخریب شد ، سفیرانی به سوی او فرستاد . وی نه تنها مادها را در تحت قدرت خویش گرد آورد ، بلکه ماناییان و کیمریان را نیز جمع کرد . قوم اخیر از اقوام ایرانی الاصل بودند که با سکاییان به صورت مهاجرتی از قفقاز عبور کردند و در افق دو کشور رقیب ، آشور و اورارتو ظاهر شدند . کیمریان پس از چندی به دو بخش تقسیم شدند که یک دسته از آنان در طول دریاچۀ ارومیه حرکت کردند و اندکی بعد جزو متحدان خشتریته قرار گرفتند . در صورتی که عمده سواران آنان ، پس از مهاجمۀ بی نتیجه به سرحد آشور، به پیشرفت توأم با تاراج خود در سمت مغرب ، در جهت آسیای صغیر ادامه دادند . این اقوام با تررها و اقوام دیگر آسیائی تشکیل اتحادیه ای دادند که در ساحل جنوبی بحر اسود در ناحیۀ سینوپ و مصب قزل ایرماق مستقر شدند . اندکی بعد «آشور بانی پال» آنان را در گردنه های کیلیکیه شکست داد و بقایای متفرق ایشان فرار کردند و به دسته های سکایی پیوستند .

تصویر یک نفر مادی بر روی نقش برجسته های آشوری

تصویر یک نفر مادی بر روی نقش برجسته های آشوری

استقرار سکاییان در اطراف دریاچۀ ارومیه مانع نهضت ماد نگردید . رؤسای قوم ماد ، خشتریته و سپس فرورتیش به نظر می رسد که در راه وحدت مادها ؛ که ناحیۀ وسیعی را از همدان تا مشرق دماوند و جنوب کرانه های صحرای مرکزی ایران اشغال کرده بودند ، موفق شدند . خشتریته با کیمریان و مانای ، متحد و شاید هم به وعده های سکاییان مطمئن بود . وی پس از آنکه پارسیان را ، که از پایان قرن هشتم ق.م ، بیشتر بسوی جنوب شرقی دریاچه در ناحیۀ اطراف پارسوماش کشیده شده بودند ، مطیع کرد ، تصمیم گرفت بر نینوا ( شهر آشوری) ضربتی سخت وارد آورد. این عمل وی جسورانه بود که موجب بدبختی مادها گردید .زیرا خشتریته از پشت سر مورد حملۀ سکاییان ، تحت فرماندهی مادیس ، پسر پارتاتوا ، یکی از متحدان آشور واقع شده و شکست یافت و جان خود را نیز از دست داد (۶۵۳ ه.ق) . سکاییان از این شکست استفاده کردند و به ماد هجوم بردند و به قول هرودتوس ماد به مدت بیست وهشت سال تحت قیادت آنان باقی ماند . «ایران از آغاز تا اسلام ، گیرشمن ، خلاصۀ صفحات ۹۶الی ۹۹»

منابع :

ایران از آغاز تااسلام ، تألیف پروفسورگیرشمن ، ترجمۀ محمد معین ، تصحیح دکتر میترا مهرآباد

تاریخ ایران باستان ؛ نوشتۀ حسن پیرنیا

دیاکونف ،ا.م.، ۱۳۷۹تاریخ ماد، ترجمۀ کریم کشاورز

زرین کوب ، عبدالحسین : تاریخ مردم ایران

تاریخ جامع ایران

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *