برج رادکان کردکوی محل دفن اسپهبد جعفر راوندی.

کینخواریه

کینخواریه

محدوده قلمرو دورانهای مختلف باوندیان

محدوده قلمرو دورانهای مختلف باوندیان

فرمانروایان این شاخه از سال ۶۳۵ تا ۷۵۰ ه.ق برابر ۶۱۶ تا ۷۲۸ خورشیدی که ملک فخرالدوله حسن باوندی بقتل رسید به مدت ۱۱۵ سال در مازندران حکومت کردند . مؤسس این سلسله حسام الدوله اردشیر پسر شهریار پسر کینخوار پسر دارا پسر شهریار راوندی می باشد . مرکز حکومت این شاخه شهر آمل بود . نسب این دسته از بالا به شرح زیر است :

حسام الدوله اردشیر ، شمس الملوک محمد ، علاءالدوله علی پسر حسام الدوله اردشیر ، تاج الدوله یزدگرد پسر سهراب پسر حسام الدوله ، نصیرالدوله شهریار ، رکن الدوله شاه کیخسرو پسر تاج الدوله یزدگرد ، شرف الملوک رستم ، فخرالدوله حسن پسر شاه کیخسرو که در سال ۷۵۰ ه.ق بقتل رسید و سلسله باوندی مازندران به دست کیا افراسیاب منقرض گردید . سید ظهیرالدین مرعشی در تاریخ طبرستان و رویان در بخش فرمانروایی سلسله باوندی و چگونگی بقتل رسیدن ملک باوندی چنین می نویسد:

برج رسکت مقبره برخی پادشاهان باوندی واقع در دودانگه ساری

برج رسکت مقبره برخی پادشاهان باوندی واقع در دودانگه ساری

در آنزمان سید قوام الدین علیه الرحمه بنیاد عزلت و گوشه نشینی کرد و درویشی بنیاد نهاد و کیا افراسیاب مرید سید گشت و ملک را نیز بدان دعوت می کرد و کیا افراسیاب صاحب اختیار ملک فخرالدوله بود و خواهر او را ملک در نکاح داشت و از آن عورت دختری بود از شوهری دیگر مگر ملک را بر آن دختر می گفتند که نظر نامشروعی واقع شده از آن سبب افراسیاب از علما فتوای بر قتل ملک خاصل کرد و به نشان سید قوام الدین علیه الرحمه موشخ گردانید …  سپس در ادامه مطالب می افزاید که پسران کیا افراسیاب بنام علی کیا و محمد کیا مک فخرالدوله باوندی را در مسلخ حمام بقتل رساندند . با گذشت ده سال کیا افراسیاب هم توسط سید قوام الدین بقتل رسید و مملکت مازندران نزدیک به دو سده و نیم تحت حکومت مرعشیان قرار گرفت . «تاریخ استندار ، رودگرکیا ص ۳۰ و ۳۱»

سکه باوندیان قرن چهارم ه.ق

سکه باوندیان قرن چهارم ه.ق

 

 

 

منابع :

ابن اثیر ، الکامل فی التاریخ ، بیروت ۱۹۸۵/۱۴۰۵

 ابن اسفندیار، تاریخ طبرستان، چاپ عباس اقبال، تهران

تاریخ استندار ، (رویان و دیلم زمین ) ایرج رودگرکیا ، انتشارات بازپیرار تهران ، ۱۳۹۵ خورشیدی

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *