روی-سکه-چهار-درهمی-مربوط-به-پاکور-دوم-اشکانی-سکه-های-ایران-،-موزه-کاظمینی-،-امین-امینی

پاکور دوم اشکانی

پاکور دوم     «۷۷تا ۸۱ میلادی»

گرچه نام پاکور دوم ازسال ۷۷میلادی بعنوان پادشاهی مطرح بود، اما وی سرانجام درسال ۸۱ میلادی بر اردوان فائق آمد و از همین سال امور رابدست گرفت . ازحوادث دوران زندگی پاکور آگاهی کافی در دسترس نیست . سکه های پاکور وی را بصورت جوانی نمایان می سازد که ریش برصورت ندارد . شاید همین جوان بودن او سبب شده بود تا برخی منابع گمان برند که وی همواره تاریخچه سیاستمداران انجمن نجبا و اشراف و درباریان باشد . گزارش مشکوکی بیان می دارد که پس از واقعه اردوان ،نرون دروغین به پاکور پیوست . «۸۹میلادی» اگر چه پاکور درآغاز از او حمایت کرد، اما سرانجام به اصرار امپراطور، او را به روم تحویل داد. یک مورخ رومی گزارشی مبنی بر واگذاری ولایت اسروئن «خسروان» از سوی پاکور به آبگار بدست داده است . مرکز این ولایت شهر معروف اُدسا بود . این مورخ گزارش داده است که پاکور در مقابل اینکار، وجوهی دریافت کرده است . شاید این عمل بخاطر آن بود که پاکور برای توسعه و آماده سازی تختگاه خود نیاز به پشتوانه مادی داشته است«زرین کوب ۱۳۷۷: ۳۹۶- ولسکی ۱۳۸۳: ۱۹۸»  پاکور از راه دجله و فرات با خاور دور و چین ارتباط تجاری برقرار کرده بود . احتمال داده اند که پاکور از داکه بال ، پادشاه داکیا در برابرتریانوس حمایت کرده باشد . متاسفانه داده های تاریخی درباره این دوره به اندازه ای ناچیز هستند که نمی توان با توجه به این آگاهی های اندک گزارش قابل قبولی ارائه کرد «ولسکی ۱۳۸۳: ۱۹۸»

ظرف-سفالی-با-سه-دسته-مکشوفه-ازدیلمان-گیلان-دوره-اشکانی-آرشیو-موزه-ملی-ایران

ظرف-سفالی-با-سه-دسته-مکشوفه-ازدیلمان-گیلان-دوره-اشکانی-آرشیو-موزه-ملی-ایران

پاکور خود دارای دو فرزند بود . احتمال داده اند که یکی از پسران پاکور بنام اکسیدار«اخشیدر» توسط خسرو با موافقت روم برتخت ارمنستان جلوس کرده باشد . بهر حال پس از پاکور برادرش خسرو برای حکومت برخاست . وی پیش از این در بخشهای غربی ایران حکومت می کرد و این درحالی بود که پاکور دوم وبلاش دوم ، درون خاک ایران فرمان می راندند ، هنگامی که احتمال حمله رومیان به ایران می رفت ، خسرو پیک هایی فرستاد و پیغام داد که در صورت لزوم می تواند در برابر نخستین حمله های رومیان مقاومت کند «ولسکی ۱۳۸۳ : ۱۹۹»

بنابرآگاهی های بدست آمده از کتیبه ای بر روی برنز از هراکلس در سال ۱۹۸۴ میلادی پاکور دوم پدر مهرداد اهل خاراسن بود . «السلیحی ۱۹۸۴: ۲۱۹ » تصویر پاکور بر روی تمامی سکه هایش بدون ریش است .

شیپور-سفالی-کشف-ازمنطقه-صد-دروازه-یا-دامغان-دوره-اشکانی

شیپور-سفالی-کشف-ازمنطقه-صد-دروازه-یا-دامغان-دوره-اشکانی

 

منابع :

عبدالحسین زرین کوب ، تاریخ مردم ایران ، قبل از اسلام ، چاپ پنجم ، انتشارات امیرکبیر ، تهران ، ۱۳۷۷ شمسی

ولسکی ، یوزف ، شاهنشاهی اشکانی  ، ترجمۀ مرتضی ثاقب فر ،  انتشارات ققنوس ، تهران ۱۳۸۳ شمسی

جلد اول تاریخ جامع ایران ، محمود جعفری دهقی

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *