منطقه ناتل رستاق تحت قلمرو پادوسپان یانعکس از گوگل

استندار ناماور سوم  

ناماور سوم  پورشهرآگیم (حکومت ۶۷۱ الی۷۰۱ه.ق)

استندار ناماور سوم ملقب به فخرالدوله  شاه غازی بعد از ملک شهرآگیم حاکم ولایت و قائم مقام پدر بود . مردی صاحب رأی و رؤیت بود و به انواع خصال حمیده و آراسته . مکارم اخلاق او دستور اکابر زمان و ملوک دوران ، و قانون رأی صائب و نتیجۀ فکر و رؤیت او مقتدای خاص و عام بوده است . ترتیبی چند و قانونی که در رستمدار ، ملوک و حکام راه است ؛ واضع آن ملک شاه غازی و هرچه در هر باب کرده است و از نیت به عمل آورده و از قوت به فعل پیوسته ، الی یومناهذا بر همان موجب مجری و ممضی مانده . برادران که معاصر او بوده اند ، به حسن کفایت خویش ، ایشان را به نوعی مراعات می فرمود که در میانۀ ایشان حرفی با دید نیامد . مدت سی سال بعد از پدر بماند و با خلایق ، وضیع و شریف به حسن معاشرت و یمن مصاحبت روزگار می گذرانید . تا از برکت آن محبت و هواداری و مودت ، ولای او در دلهای مردم از خاص و عام جای کرده بود و هیچ آفریده کائناً من کان با او راه مخالفت نسپردند و از قبل اردوی بزرگ (آباقاخان مفول۶۶۳-۶۸۰ه.ق) پیوسته به تشریف و نواخت ، مخصوص و مکرم بود . و در ایام او ملک معظم تاج الدوله یزدجرد بن شهریاربن اردشیربن کینخوار (باوندی کینخواری۶۷۵- ۶۹۸ه.ق) در مازندران حاکم و پادشاه بود . با تمکین که بعد از ملک اردشیر ماضی(بن کینخوار ۶۳۵-۶۴۷ه.ق) هیچکس را در مازندران مثل او نبود تا حدی که خداوندی بتری بودی ، جسن وازی کل نام ، تنها یک نفس پیاده مال و معاملات مازندران از خندق تمیشه ، دشت و کوه تا الیشه رود ، تحصیل می کرد و به درگاه می آورد . در زمان او در شهر آمل و نواحی هفتاد پاره مدرسه عامر و پرکار بود و جهت همین ، کار ائمه و سادات در عصر او به نظام بود و ارادت او سال به سال بدیشان می رسید .

منطقه تمیشه - عکس هوایی از گوگل

منطقه تمیشه – عکس هوایی از گوگل

اولیاء الله می نویسد ، میان استندار شاه غازی و ملک تاج الدوله وفاتی هرچه تمامتر و خویشی و مصاهرت ثابت . پسر ملک تاج الدوله ، شمس الملوک نام ، خواهرزادۀ ملک شاه غازی استندار بود . بعد از سی سال که به رونق تمام زندگی کرد در سنۀ احدی و سبعمائه (۷۰۱ه.ق) وفات یافت و از او اسکندر نام پسری بازماند و او جد مادری ملوک زمان ماست ، عزت انصارهم .  «جهان آرا ۱۸۳، ۱۸۳ – طبقات سلاطین ۱۹۵- معجم الانساب ، ۲۸۷،۲۹۱- مازندران و استرآباد ۱۹۲- اولیاءالله ۱۶۷،۱۶۸- ظهیرالدین ۳۶و۳۷، ۱۵۹» « گاوباریان پادوسپانی ، سنگسری ، ص۶۵و۶۶»

در کتاب تاریخ مازندران و فرمانروایان آن اثر هول. رابینو ترجمۀ دکتر باقر امیر خانی درباب  فخرالدوله ناماور سوم بن شهرآگیم می گوید :

مدت حکومت وی ۳۰ سال بود . او به شاه غازی مشهور بود و یکی از بهتریت فرمانروایان رستمدار محسوب می شود و معاصر تاج الدوله یزدگردبن شهریار باوند بود و به سال ۷۰۱ ه.ق وفات یافت . وی پسری بنام اسکندر داشت . «ظهیر صفحات ۹۱ ، ۱۴۸ ، ۳۲۱» « تاریخ مازندران و فرمانروایان آن اثر هول. رابینو ترجمۀ دکتر باقر امیر ، ص۳۷۴»

 

منابع :

گاوباریان پادوسپانی ، از ۲۲ تا ۱۰۰۶ هجری قمری ، از چراغعلی اعظمی سنگسری ، ثبت در کتابخانه ملی ، ۱۳۵۴ خورشیدی

تاریخ مازندران و فرمانروایان آن اثر هول. رابینو ترجمۀ دکتر باقر امیر خانی، نشریه دانشکدۀ ادبیات تبریز

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

 

 

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *