کاشی-یا-آجر-لعابدار-قدمت-سده-هفتم-پیش-از-میلاد-بدست-آمده-از-حموه-بوکان-آذربایجان-غربی-،-محل-نگهداری-موزه-ملی

هومبان نیمن

 هومبان نیمن 

در دوره عیلام نوین هومبان نیکش اول ، شوتروک نهونته دوم ، هلو این شوشینگ ، کودور نهونته ، هومبان نیمن ، هومبان هلتش اول ، هومبان هاتش دوم ، اورتک ، هومبان این شوشینگ  ، تمریتو ، هومبان نیکش دوم  و ایند بی کش فرماندوایی کردند .

درسال ۸۱۴ قبل از میلاد حکومت ایلامی در حمایت از مردوک بلسوا یقبی پادشاه بابل در خبلی علیه شمشی ادد پنجم ، پادشاه آشور درمنطقه پپسو کل شکست خورد وتمامی بابل وارتفاعات زاگرس درخوزستان به دست آشوری ها افتاد. این هم پیمانی، الگویی را برای رخدادهای سده های هفتم وهشتم پیش از میلاد بدست می دهد . ایلام همیشه در مواقعی که نیروهای اَشوری برای به سلطه کشیدن بابِل و کوهستانهای زاگرس در شمال خوزستان کوشش می کردند ، برای هماوردان بابلی اَشوری ها کمک های نظامی وپناهگاه سیاسی فراهم می آوردند .«قس:برینکمان ۱۹۶۵ : ۱۶۱-۱۶۶» ( ماتیو ولفگانگ استولپردر تاریخ ایلام و دکتر مجیدی در تاریخ جامع ایران)

جام-زرین---محل-کشف-کلاردشت-مازندران نیمه خست هزاره اول پیش از میلاد-.

جام-زرین—محل-کشف-کلاردشت-مازندران نیمه خست هزاره اول پیش از میلاد-.

از هومبان نیمن «۶۹۲ -۶۸۹ ق.م » پادشاه بعدی ایلام هیچ کتیبه ای در دسترس نیست . این پادشاه با وجود شکست های پیاپی کودور نهونته سپاهی گرد آوردوبه یاری پادشاه بابل در جنگ خلوله در ساحل دجله فرستاد. در این جنگ سرداران ایلامی هردو سپاه بابل وایلام را فرماندهی می کردند .کتیبه های آشوری ادعای پیروزی در جنگ را داشتند اما سالنامه های بابلی افتخار این پیروزی را به ایلامی ها می دهند. ایلامی ها بطور حتم در این جنگ پیروز شدند ،وآشوریها عقب نشینی کردند. اما بابل در سال۶۹۸ ق.م غافلگیرانه به محاصره سپاه آشور درآمد ودر همان سال سقوط کرد .با شکست بابل هومبان نیمن نیز متحمل شکست شد و اندک زمانی پس از آن در گذشت «گریسین ۱۹۷۵: ۸۰»

طبق شواهد بنظر می رسد که هومبان هلتاش اول «۶۸۸ تا ۶۸۱ ق.م » جانشین هومبان نیمن با حکومت آشور روابط دوستانه ای برقرار کرده باشد چرا که در زمان وی پیکره خدایان اسیر میانرودانی به اروک باز گردانده شد . این پادشاه بیمار گردیده ودرگذشت.

 

تاریخ ایلام : ماتیو ولفگانگ استولپر _  ترجمه شهرام جلیلیان

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *