تصویر-نقاشی-شده-شاهرخ-میرزا-تیموری

شاهرخ تیموری

شاهرخ تیموری

امیر تیمور در منزلی که در اترار اقامت داشت ، به شدت بیمار گردید و پزشکان از معالجت وی درماندند . تیمور بزرگان و  امرا را پیش خواند و در حضور آنها نوۀ خود ، پسر جهانگیر را به جانشینی برگزید و آنها را در مورد اجرای این امر به سوگند وادار نمود . وی در هیجدهم شعبان سال ۸۰۷ ه.ق در سن هفتاد و یک سالگی چشم از جهان فرو بست . او را در سمرقند بخاک سپردند و هم اکنون مقبرۀ وی مورد احترام ازبکان می باشد . مایۀ تعجب است که تیمور چرا بجای پسر خود شاهرخ ، نوۀ خود پیرمحمد را به جانشینی برگزید . باید ذکرکرد که مادر شاهرخ از قراختائیان ، ولیکن نسب مادر پیرمحمد به چنگیزخان برمی گشت و حتماً تیمور به این دلیل وی را ولیعهد خویش نمود . در شجره نامۀ حاضر در معزالانساب وی به عنوان امیرزاده شاهرخ بهادر آمده است . او از سوی تیمور به سمت ولایتعدی منسوب نشد، لیکن توانست حکومت را از آن خود نماید . «خواند میر ، تاریخ حبیب السیر : ۳/۴۵۱- یزدی : ۱۳- رشیدالدین فضل الله : ۱/۲۰۱»

پرچم-.سلسله-تیموری

پرچم-.سلسله-تیموریان

خبر مرگ تیمور توسط چندین پیک به اطلاع بازماندگانش در قلمرو تحت تسلط او رسید در این میان نیروهای تحت تسلط خلیل سلطان که در تاشکند بودند ، اقدام کرده و بر سمرقند مستولی شد و از خزانۀ امیر تیمور برای جلب امرا برداشت نموده و به آنها بذل و بخشش نمود . « تاریخ نامۀ اثر تاج السلمانی » شاهرخ نیز پس از شنیدن وفات پدرش بنام خود خطبه خواند و بسوی ماوراءالنهر حرکت نمود . در میان راه سلطان حسین به او ملحق شد و خلیل سلطان از وی درخواست نمود که ماوراءالنهر را با دریافت خراج به او واگذار نماید . شاهرخ این پیشنهاد را پذیرفت ، لیکن خلیل سلطان خلف وعده کرد . « حافظ ابرو ، زبده التواریخ : ۱/۸ ، ۲۶ –    تاج السلمانی : ۱۲۳الف ، ۴۲ الف ، ۴۳ب» شاهرخ بدون آنکه به ماوراءالنهر ورود کند ، به هرات مراجعت کرد .

طرح یکی از قابچه های کاسیکاری مدرسی غیاثیه خرگرد خواف

طرح یکی از قابچه های کاشیکاری مدرسه غیاثیه خرگرد خواف ، قدمت تیموری ، بازسازی توسط مهدی صبور صادقزاده

پیر محمد بنابه وصیت تیمور مبنی بر واگذاری ماوراءالنهر به وی طی هماوردی که بین او و شاهرخ صورت گرفت به قتل رسید ، همچنین خلیل سلطان نیز با نبردی که با امیر خداد حسینی صورت داد ، در تاریخ ۸۱۱ ه.ق به اسارت وی درآمد . شاهرخ نیز به ماوراءالنهر و سپس سمرقند رفته و آنجا را تصرف نمود . دراین هنگام امیر خداد حسینی در حالی که خلیل سلطان را به اسارت داشت ، سمرقند را ترک گفته ، و به کرانۀ سیحون عقب نشینی نموده و اطاعت از شاهرخ را قبول نکرد . لیکن خودش طی ماجراهایی توسط مغولان مقتول گردید . آنگاه خلیل سلطان در اوزون آتا به دیدار شاهرخ رفت . (ازون آتا مابین اترار و اقولات می باشد ) و تسلیم وی گشت . « حافظ ابرو ، زبده التواریخ : ۱/۳۴ ، ۳۵۶ ، ۳۶۰» پس از آن شاهرخ به هرات برگشت و آنجا را مقر و پایتخت خود قرار داد . و سپس قوایی را در اختیار خلیل سلطان قرار داد و به او امر کرد که به آذربایجان و عراق عجم رفته و آنجا را مجدد ضمیمه قلمرو تیموریان سازد . و نیز حکومت شیراز را به پیر محمد و همچنین اصفهان را به پسران عمرشیخ ، عراق عرب را به ابوبکر پسر میرانشاه بداد . و حکومت فارس و بخشی دیگر از عراق عرب را نیز به پسر دیگر میرانشاه بنام عمر میرزا واگذار کرده و امیرجهانشاه چاکو را به معاونت واتابکی وی برگزید . البته پس از چندی میان عمر و اتابکش اختلاف پدید بیامد و در جریان این اختلاف ، امیر جهانشاه چاکو بقتل درآمد . ابوبکر این حرکت عمر را نپسندید و به وی اعتراض نمود ولی مجدد خود را مطیع برادر خواند . اما عمر از وجود برادر خود ابوبکر نگران گردید و او را به حبس بیانداخت . لیکن ابوبکر زندانبان را بفریفت و قلعه را تسخیر کرد و آز انجا بسوی پدر خویش میرانشاه که از ری به خراسان در حرکت بود گریخت . دراین اثنا عمرمیرزا در منطقۀ قراباغ در حال جنگ با شروانشاهان بود . لذا ابوبکر به سلطانیه رفت و آنجا را گرفت و پدر خود میرانشاه را به امارت نشاند . سپس به تبریز رفته و به سهولت در تاریخ ۸۰۸ ه.ق آنجا را نیز متصرف شد . از آنسو عمر میرزا به اصفهان و شیراز رفته و با پسران عمر شیخ ، رستم ، اسکندر و پیرمحمد برعلیه ابوبکر متحد گردید . لیکن ابوبکر هر سه آنها را نیز مغلوب ساخت . و عمر میرزا به شاهرخ پناه برد و حکومت مازندران را از وی دریافت نمود . پس از مدتی عمر میرزا قدرت یافت و بر علیه شاهرخ نیز قیام کرد اما سلطان تیموری در اندک زمانی نیرو ی نظامی گسیل داشت و عمر به سختی شکست خورد و مجروح گشت و در عرض چند روز به تاریخ ۸۱۰ ه.ق از دنیا رفت . «  حافظ ابرو ، زبده التواریخ : ۱/۳۴، ۳۵۶ ، ۳۶۰ ، ۳۹۵- پیربوداق منشی : ۶۳»

سرباز-تیموری-موزه-بنیاد

سرباز تیموری موزه بنیاد

در مدتی که شاهزادگان تیموری در حال نزاع بودند  ، سلطان احمد جلایر بغداد را تسخیر کرد و در سال ۸۰۹ ه.ق تبریز را نیز تصرف نمود . اما سریعاً به بغداد مراجعت کرد . در اینزمان ابوبکر به سلطانیه برگشت و به سوی تبریز برای تصرف مجدد پرداخت لیکن بدلیل شیوع وبا به شهر وارد نشد و به جنگ قرایوسف قراقویونلو در نخجوان برفت . مع الاسف از قرایوسف شکست خورد و در نبرد مجدد که در حومۀ تبریز رخ داد ، باز هم در تاریخ ۸۱۱ ه.ق متحمل شکست گردید و پدرش میرانشاه کشته شد و خود او گریخت و مدتی را در کرمان و سیستان سرگردان بود و سرانجام بدست فرزندان امیر ایدکو ، حاکم یزد بقتل رسید .  بدنبال آن خلیل سلطان پسر دیگر میرانشاه نیز که به ری رفته بود ، پس از چند ماه بتاریخ ۸۱۴ ه.ق از دنیا رفت . و بطور کلی نسل میرانشاه برچیده شد .

برج-اخنجان-شمال-مشهد-دوره-تیموری-عکس-از-گزارش-ابنیه-تاریخی-خراسان-مهدی-صبور-صادقزاده

برج اخنجان شمال مشهد دوره تیموری عکس از گزارش ابنیه تاریخی خراسان مهدی صبور صادقزاده

شاهرخ تیموری پس از تثبیت و استحکام بخشیدن به موقعیت خویش در خراسان بسوی فارس روانه شد . او پس از خارج ساختن فارس از سلطۀ فرزندان عمر شیخ و تصرف آنجا ، پسرش ابراهیم را بحکومت فارس گمارد و ماوراءالنهر را نیز به پسر دیگرش الغ بیک سپرد . همچنین حکومت مناطق مرکزی و جنوبی را نیز به شاهزادگان دیگر تیموری واگذار نمود . قرایوسف از طایفۀ قراقویونلوها بود که آذربایجان را در سالهای گذشته تصرف کرده بود ، وی در سال ۸۱۸ ه.ق از شاهرخ درخواست کرد که امارت سلطانیه نیز به او واگذار شود در مقابل وی به اطاعت تیموریان در خواهد آمد . که شاهرخ در پاسخ اظهار موافقت کرد در صورتی که او پسرش را بعنوان گروگان به اردوی وی بفرستد تا صداقت او ثابت گردد . قرایوسف نپذیرفت و به سوی سلطانیه روانه شد و آنگاه شاهرخ الیاس خواجه را با سپاهی برای مقابله با وی فرستاد و از سویی سعد وقاص با ترمانان آق قویونلو متحد شدند . لیکن آغا بیکی همسر سعد وقاص و دختر میرانشاه ، امرایی را که برای بردن وی از قم به آذربایجان آمده بودند ، بقتل رسانید و سرهای آنان را برای شاهرخ ارسال کرد . بدین ترتیب اتحاد سعد وقاص و ترکمانان راه به جایی نبرد . «خواندمیر ، تاریخ  حبیب السیر : ۳/۵۸۷- پیر بوداق منشی : ۶۴ -نهاوندی : ۱/۱۶ ، ۴۱ – یزدی :۳۵ ، ۴۶»

مسجد جامع گوهرشاد مشهد مقدس قدمت تیموری

مسجد جامع گوهرشاد مشهد مقدس قدمت تیموری

پس از مطیع کردن افاغنه در سمت شرق خراسان و درۀ سند ، شاهرخ جهت اطاعت قرا یوسف از او قاصدی به سوی وی فرستاد . لیکن نتیجه نداد و در تاریخ ۸۲۳ ه.ق بسوی سلطانیه حرکت کرد . با آنکه شاهرخ سپاهی عظیم تدارک دید ، لیکن آنها از مقابله با ترکان وحشت داشتند . رسول دیگری بسوی قرایوسف حرکت کرد و به او پیغام داد که آناتولی و عراق عرب و تصرفات شام تیموریان از آن او باشد ، در عوض قزوین و سلطانیه را رها سازد . اما بازهم قرایوسف نپذیرفت و آن پیغام آور را به محبس افکند و از تبریز برای نبرد با شاهرخ حرکت کرد . لیکن بطور ناگهانی در تاریخ ۸۲۳ ه.ق ازدنیا رفت . و شاهرخ با سهولت سلطانیه ، تبریز و مراغه را بدست آورد و از آنجا عازم  قراباغ  گردید و پس از شکستن پسران قرایوسف آنجا را نیز متصرف  شد . و پس از باز گشت امارت آذربایجان را به یکی از امرای آق قویونلورا بنام علی بیک فرزند قرایولوک عثمان سپرد . « ابوبکر تهرانی : ۸۸»

قندیل شیشه ای مینایی کتیبه به خط ثلث محل کشف موصل سده هشتم ه.ق موزه ملی ایران

قندیل شیشه ای مینایی کتیبه به خط ثلث محل کشف موصل سده هشتم ه.ق موزه ملی ایران

درسال ۳۳۰ ه.ق طایفۀ قراقویونلو با فرماندهی اسکندر و پسر قرایوسف به آذربایجان یورش بردند و آنجا را از آن خود نمودند . لذا شاهرخ تیموری درسال ۸۳۲ ه.ق عزم آذربایجان کرد و پس از گذشتن از ری وارد سلطانیه شد و پس از چند روزی به سلماس رسید و قراقویونلوها را شکست سختی بداد . و پسر خود جوکی را در پی اسکندر روانه کرد آنگاه ابوسعید برادر اسکندر به نزد شاهرخ آمده و اظهار اطاعت نمود .« حافظ ابرو ، زبده التواریخ : ۱/۴۴۶» شاهرخ حکومت آذربایجان را به ابوسعید ترکمان داد و به هرات مراجعت کرد . « عبدالرزاق سمرقندی : ۲/۶۰۶» ناگفته نماند پس از اندک مدتی اسکندر به آذربایجان برگشت و برادر خود ابوسعید را بقتل رسانید . شاهرخ مجدد در سال ۸۳۹ ه.ق بسوی آذربایجان عازم شد و اسکندر بسرعت بسوی آناتولی گریخت شاهرخ سپس برادر اسکندر را بنام جهانشاه آق قویونلو به حکومت آذربایجان گمارد و خود به هرات باز گشت .

قالب-بندی-کاشی-زرین-فام-و-لعاب-یکرنگ-دارای-کتیبه-به-سال-۷۳۸-ه.ق-محل-کشف-کاشان-موزه-ملی-ایران

قالب-بندی-کاشی-زرین-فام-و-لعاب-یکرنگ-دارای-کتیبه-به-سال-۷۳۸-ه.ق-محل-کشف-کاشان-موزه-ملی-ایران

شاهرخ از این زمان به بعد و بمدت ده سال به سر و سامان دادن به امور مملکتی پرداخت . اما در سال ۸۵۱ ه.ق نواده اش محمد میرزا که امارت عراق عجم را بر عهده داشت ، اعلام استقلال نمود و طغیان کرد . شاهرخ علاء الدوله میرزا و محمد صوفی ترخان را به هرات گماشت و خود رو به نواحی مرکزی ایران نهاد . این هنگام محمد میرزا شیراز را به حصر در آورده بود . چون خبر حرکت شاهرخ را به آن سو شنید به سمت گندمان عقب نشینی کرد . شاهرخ در اینزمان به اصفهان رسید و چون از عقب نشینی محمدمیرزا از شیراز اطلاع حاصل کرد، قصد ری نمود و چند تن از امرا را درپی او فرستاد . شاهرخ نوروز آن سال را در ری گذراند و نشانه های بیماری در او پدیدار گشت و در سال ۸۵۱ ه.ق دار فانی را وداع گفت . « خواند میر، تاریخ حبیب السیر : ۳/۵۸۹- ۵۹۰» پیکر وی در مسجد جامع گوهرشاد در جوار مرقد مطهر امام هشتم بخاک سپرده شد .

کاسه-سفالی-نقاشی-زیر-لعاب-شفاف-سده-هشتم-ه.ق

کاسه-سفالی-نقاشی-زیر-لعاب-شفاف-سده-هشتم-ه.ق

در نقطۀ مقابل امیر تیمور گورکانی پسرش شاهرخ مردی دیندار ، با عاطفه ، مهربان ، حلیم و بردبار بود. در طول فرمانروایی وی پسرش میرزا بایسنقر که خود فردی هنرمند و دانشدوست بود ، پشتیبان و حامی دانشمندان ، علما و هنرمندان بود . « اسفزاری : ۲/۸۹۷ ، ۸۸»پسر دیگر و دانشمند او الُغ بیگ نیز سمرقند را به مرکز علوم انسانی تبدیل کرد . « خواندمیر : ۳/۶۳۶ ، ۶۳۸ ،۶۳۹ » ابراهیم میرزا پسر دیگر او به شیراز از نظر علم و هنر توجه بسیاری نمود و در مورد حمایت از کشاورزان نیز فعال بود . « دولتشاه سمرقندی : ۲۶۴ ، ۲۶۵ » همسر شاهرخ تیموری ، گوهرشاد خاتون (گوهرشاد آغا) نیز در حیطۀ آبادانی و عمران فعالیت بسیار نمود که از جملۀ آنها می توان به مسجد جامع گوهرشاد در مشهد و در جوار امام رضا (ع) اشاره کرد که بنام خود وی مشهور و هم اکنون پابرجا و قابل استفاده است .

 

منابع :

شرف الدین علی یزدی ، ظفرنامه ، به اهتمام عصام الدین اورنبایف ، تاشکند ، ۱۹۷۶ میلادی

دولتشاه سمرقندی ، تذکره الشعرا تهران ۱۳۳۸ شمسی

خواندمیر ، غیاث الدین ، تاریخ حبیب السیر ، تهران ۱۳۳۳ شمسی

یزدی ،حسن ، جامع التواریخ حسنی ، به اهتمام حسن مدرس طباطبایی ،ایرج افشار ۱۴۰۷ ه.ق

ابوبکر تهرانی ، دیار بکریه ،به اهتمام نجاتی و فاروق سومر ، ۱۹۹۳ میلادی

تاج السمانی ، شمس الحسن ، به اهتمام رومر ، ۱۹۹۵ میلادی

پیر بوراق منشی ، جواهرالاخبار ، به اهتمام محسن بهرام نژاد ، ۱۳۷۸ شمسی

عبدالرزاق سمرقندی ، مطلع سعدین و مجمع بحرین ، به اتمام محمد شفیع ۱۹۴۹ میلادی

حافظ ابرو ، عبدالله ، جغرافیای تاریخی خراسان ، به اهتمام غلامرضا ورهرام ۱۳۷۰شمسی

رشید الدین فضل الله ، جامع التواریخ بهاهتمام محمد روشن و مصطفی موسوی ، تهران ۱۳۷۳شمسی

نهاوندی ،عبدالباقی ، مآثر رحیمی به اهتمام محمد هدایت حسین ۱۳۲۷ ه.ق

خلاصۀ تاریخ تیموریان ، خیرالنساء آلان ، تاریخ جامع ایران ، جلد دهم

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

 

 

 

 

 

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *