روی-سکه-عصر-آل-مظفر-کتابخانه-و-موزه-ملک

مظفریان و آغاز حکومت آن قوم

مظفریان

آل مظفر در سدۀ هشتم هجری قمری بر مناطق شرق و جنوب ایران بجز خراسان بزرگ مانند ایالتهای یزد ، کرمان ، اصفهان، خوزستان ، فارس و سپس بعضی از مناطق بغداد و آذربایجان استیلا یافت .

محدوده قلمرو حکومت مظفریان

محدوده قلمرو حکومت مظفریان

غیاث الدین حاجی که جهت گریز از صدمه دیدن مغولان از خراسان و شهرستان خواف و دهستان نشتیفان که محل تولدش بود ، بسوی نواحی یزد کوچ کرد . پس از چندی بر ایالت یزد دست یافت «اقبال آشتیانی تاریخ مغول : ۳۴۵ ، ۳۴۹-همو دستورالوزرا: ۳۶۵،۳۶۶- کتبی تاریخ آل مظفر : ۲،۳»

غیاث الدین حاجی که دارای لقب امیر بود ، در منطقۀ یزد به درگاه اتابکان یزد مقام و منزلتی داشت گویند که وی پهلوانی تنومند بوده و شمشیری بسیار سنگین داشت و در تمامی شهر پاپوشی به اندازۀ پای او یافت نمی شد . او دارای سه پسر بود که یکی از پسرانش بنام محمد در ملازمت اتابک بدرود حیات گفت و پسر دیگر حاجی که ابوبکر نام داشت ، از جانب اتابک با سیصد نفر به همراهی هلاکوخان جهت فتح بغداد شتافت و پس از اعزام از سوی خان مغول در جنگ با اعراب بنی خفافه کشته شد . «همو، دستورالوزرا : ۴۴۷، ۴۴۸- خواند میر تاریخ حبیب السیر : ۲۷۳» منصور پسر سوم غیاث الدین پس از مرگ پدر بر حکومت میبد که تحت سلطۀ پدر بود ،دست یافت . «قس معلم یزدی : ۳۰» منصور نیز دارای سه پسر بود که در میان آنها شرف الدین مظفر از برادران خود لایق تر بنظر می رسید . وی در دربار پادشاهان مغول به مقام و منصب های قابل توجه دست یافت بعد از مرگ امیر شرف الدین پسرش امیر مبارزالدین با رشادتها و قابلیتهایی که از خود در دربار مغول نشان داد ، از سوی ابوسعید به فرمانروایی ایالت یزد رسید . و مورخین وی را مؤسس سلسلۀ آل مظفر «مظفریان» ذکر کرده اند .« اقبال آشتیانی ، تاریخ مغول : ۳۴۵ ، ۳۴۹ » « کتبی ، تاریخ آل مظفر ۲،۳» «همو، دستورالوزرا : ۳۶۵ ،۳۶۶»

نگارگری-در-عهد-مظفریان

نگارگری-در-عهد-مظفریان

 

 

منابع :

تاریخ جامع ایران ، جلد دهم  ،خلاصه ای از مبحث مظفریان

تحقیق و پژوهش : مهدی صبور صادقزاده

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *